Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (2024)

El 2023, un tribunal del Canadà va condemnar a cadena perpètua un jove que el 2020, quan tenia 17 anys, va matar una treballadora d'un local de massatges. L'assassí seguia la ideologiaincel, homes que culpen les dones de la seva vida sense sexe. Va ser la primera vegada que la justícia qualificava l'atac d'un incel(acrònim de celibat involuntari en anglès) de terrorisme. El noi havia passat molt temps a internet amarant-se d'aquesta ideologia misògina i violència contra les dones. La decisió d'aquest magistrat va obrir un debat que, encara avui dia, no ha trobat una resposta concreta: un incel és un terrorista?

"L'acusació del Canadà va marcar un punt d'inflexió en la manera com tractàvem aquests temes", explica a RAC1.cat Maria Cantó Martínez,investigadora i responsable d'àrea a l'Observatori Internacional d'Estudis Terroristes (OIET). Cantó està especialitzada en labranca de violència i terrorisme d'extrema dreta, com la supremacia blanca i la ideologia incel.

Llegeix també

'Incels', la ideologia contra les dones que s'amaga a internet: "Les odien per no tenir sexe amb ells"

Clara Bardají
Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (1)

En aquesta línia, la investigadora afegeix que també va ser "un punt d'inflexió legal" perquè va permetre posar el focus en altres casos similars i "visibilitzar i conscienciar" sobre aquesta violència contra les dones i que "els mitjans de comunicació es comencin a involucrar en aquests tipus de terrorisme, odi i violència".

La condemna del Canadà va ser un punt d'inflexió legal perquè va obrir la porta a visibilitzar i conscienciar sobre aquest tipus d'odi i violència

Maria Cantço Martínezinvestigadora de l'OIET

Les ideologies d'extrema dreta han crescut els últims anys i, sobretot, "aquelles ideologies relacionades amb la violència contra les dones". Cantó assenyala que el fenomen incel s'ha estèsels últims deu anys gràcies, en part, a l'evolució digital i les plataformes. "Cada vegada socialitzem més a través del món en línia" i, això, ha afavorit "el creixement d'aquesta ideologia".

Els incel són "homes heteros sexualment frustrats que culpen les dones d'aquesta manca d'èxit". Estan convençuts que les dones són les responsables que no tinguin una vida sexual activa. Cantó afirma que "és un fracàs de l'amor i de socialització,i són persones incapaces de conviure i respectar l'altre sexe". El canal que es fa servir per compartir i executar tot aquest odi és internet, on es creen comunitats i xats en què els missatges són insults masclistes i desitjos de violar, maltractar i matar dones.

'Incel' és terrorisme quan traspassa la pantalla

Cantó recorda que terrorisme és "l'ús deliberat de la violència per aconseguir un objectiu polític, social o ideològic" i que "no totes les violències contra les dones son incel", així com tampoc tots els incelsón terroristes."Incelen si no és terrorisme", especifica la investigadora de l'OIET, "és una forma d'odi contra la dona i l'odi noes relaciona directament amb terrorisme". Aleshores, en quin moment es pot considerar un acte terrorista? "En el moment que surt al carrer i fa un mal físic", respon Cantó.

Si l''incel' es queda a internet no és terrorisme, ho és en el moment en què surt al carrer i fa un mal físic

Maria Cantó Martínezinvestigadora de l'OIET

En aquest sentit, la investigadora insisteix que, mentre la ideologia incel "es quedi a internet", en cap cas -almenys de moment- podria considerar-se un atac terrorista. "Cal diferenciar l'odi o algun tipus de violència del que és terrorisme", però Cantó reconeix que "tot va lligat a una ideologia" i que això concorda amb la definició de terrorisme, que relaciona un acte violent a una ideologia o política.

Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (2)

Per això, si un home perpetra un "acte violent en nom dels incels, és terrorisme".Ara bé, mentre aquest odi cap a les dones "es quedi a la plataforma, es pot parlar d'ideologia o odi incel, però no de terrorisme", apunta Cantó, que a la vegada no té cap dubte que "cada vegada, la ideologiaincel i el terrorisme es vincularan més". De fet, l'experta recorda que amb el cas del Canadà "ja hi ha un precedent en la justícia".

El cas de Sydney reobre el debat

L'apunyalament múltiple en un centre comercial de Sydney, Austràlia, en què un home va matar sis persones (cinc de les quals dones) "ha generat discussió" sobre els motius del'atac. Cantó explica que, mentre la investigació continua oberta, "la policiaevita vincular explícitament l'incident a una ideologia específica". En canvi, els testimonis "sí que destaquen una aparent misogínia com a possible motivacióde l'atac".

Així i tot, no hi ha cap hipòtesi concloent i la investigadora insisteix que "cada cas requereix anàlisi individual" i considera que cal "tornar enrere iinvestigar cada cas en concret" per determinar possibles atacs terroristes amb motivació incel.

Llegeix també

Què pensen els joves sobre el feminisme? "Algunes persones ho han portat massa lluny"

Mireia Ardèvol, bernat gonzález
Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (3)

Es pot frenar l'avenç de la ideologia 'incel'?

Cantó veu amb positivisme que els mitjans de comunicació cada vegada parlin més d'aquesta ideologia, perquè ajuda a "conscienciar sobre la seva existència, a adonar-nos que és un odi comú a internet i que hi ha gent que es dedica a promoure'l".

L'experta en violència i terrorisme d'extrema dreta recorda que, per molt que el terrorisme sigui l'acte violent, no és el mal físic el seu inici. "El terrorisme neix en l'àmbit digital i hem de tenir aquests entorns molt vigilats", reclama.

El terrorisme no neix en un entorn físic, neix en l'àmbit digital i hem de tenir aquests entorns molt vigilats

Maria Cantó Martínezinvestigadora de l'OIET

El perfil "més vulnerable" i amb més possibilitats de "caure en aquestes ideologies extremistes" són els adolescents. Menors que passen moltes hores connectats a internet, sense sortir de l'habitació i interactuant molt poc o gens amb el seu entorn. Com ja hem comentat, la ideologia incel és una"frustració amorosa, però també de socialització" i els nois que cada vegada passen més estona en el món digital "són més propensos a perdre la capacitat de socialització amb persones externes als xats".

Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (4)

Cantó insisteix que "aquests comportaments d'aïllament social que acaben en frustració de socialització poden sortir per qualsevol lloc". Sigui incel o un augment del racisme, entre d'altres. "Aquestes plataformes generen odi" i, per això, és molt important establir controls i aprovar lleis que estableixin "què es pot publicar i què no" a les xarxes socials.

Una altra barrera a la ideologia incel rau a reconèixer que existeix. A l'estat espanyol "es parla molt de misogínia i de violència contra la dona, però encara no ho hem separat de la misogínia extrema". Cantó demana que es faci "aquesta distinció". En aquesta línia, l'OIET considera que aquesta ideologia contra les dones és terrorisme, ja que en algun moment ha derivat en un "acte de violència amb una ideologia política o amb la idea de canviar una estructura social".

Llegeix també

Són legals els esprais de pebre antivioladors? N'hi ha que sí i n'hi ha que no

Víctor Endrino Cuesta

Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (5)

Les violacions a dones a Barcelona es van disparar un 50% el 2023

RAC1

Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (6)

Els atacs d'ideologia misògina 'incel', un nou terrorisme? "Ja hi ha un precedent a la justícia" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6464

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.